Polkupyöräetu muuttui vuoden 2021 alusta verovapaaksi aina 1 200 euroon asti. Kuten Ylen artikkelissa todetaan, muutos on saattanut tuoda pyöräilevälle työntekijälle jopa satojen eurojen hyödyt vuositasolla. Työsuhdepyöräilyn suosio onkin kasvanut suurten kustannussäästöjen, mutta myös ympäristöystävällisyyden sekä terveyshyötyjen myötä.
Kuinka paljon työsuhdepyöräily voisi siis tuoda kustannussäästöjä juuri sinulle? Tämä riippuu useista asioista, kuten tulojen suuruudesta, veroprosentista, tämän hetkisistä matkakuluista ja mahdollisen työsuhdepyörän käyttöaktiviisuudesta. Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa sinua laskemaan työsuhdepyöräilyn kustannussäästöt ja arvioimaan kannattavuutta yleisesti.
Useimmiten työsuhdepyöräetu myönnetään osana työntekijän kokonaispalkkaa luontoisetuna, eli toisin sanoen sen kulut vähennetään työntekijän palkasta. Tämän takia aivan ensimmäisenä, ennen kuin lähdetään laskemaan verohelposten määrää, tulee arvioida, kuinka hyödyllinen työsuhdepyöräetu juuri sinulle olisi.
Mikäli et juuri pyöräile tai ylipäätään näe työsuhdepyörälle mitään käyttöä, on varmasti viisainta ottaa palkka työsuhdepyöräedun sijasta rahana.
Mikäli kuitenkin käytät polkupyörää aktiivisesti, suunnittelet pyöräilyn aloittamista tai suunnittelet uuden polkupyörän hankintaa, voisi työsuhdepyöräetu olla ehdottomasti hyvä vaihtoehto. Sen sijaan, että kävisit hakemassa uuden polkupyörän suoraan liikkeestä, voit saada polkupyörän työsuhde-etuna ja säästää verotuksessa sievoisia summia! Verotuksen tuomiin etuihin pääsemmekin seuraavassa kappaleessa.
Työnantaja voi tarjota työsuhdepyörän useilla eri tavoilla, mutta yleisin tapa Suomessa on, että työnantaja tekee leasing-sopimuksen alan yrityksen kanssa. Sopimuksiin kuuluu yleensä pyörän huollot ja muut lisäkulut, joten valitsemalla työsuhdepyörän itse omistetun pyörän sijasta, voit olla varma, että lisäkuluja ei kerry myöskään yllättävien huoltojen muodossa. Työntekijä voi usein myös lunastaa leasing-pyörän omaksi tietyn ajanjakson jälkeen.
Kuten edeltävässä kappalessa todettiin, työsuhdepyörä katsotaan luontoiseduksi. Luontoiseduista tulee yleisesti ottaen maksaa veroa samaan tapaan kuin rahapalkasta. Tiettyjen luontoisetujen käyttöä saatetaan kuitenkin kannustaa verohelpotuksilla. Tästä oli kyse vuoden 2021 uudistuksessa, jolloin työsuhdepyöräetu muuttui verovapaaksi 1 200 euroon asti. Uudistuksella työntekijöitä kannustetaan kulkemaan työmatkansa polkupyörällä henkilöauton sijasta. Kuten Verohallinnon sivustolla todetaan:
Tämä tarkoittaa sitä, että niin kauan kuin työsuhdepyöräedun arvo on alle 1200 euroa, työsuhdepyöräedun määrä vähennetään työntekijän verotettavien tulojen määrästä. Kuinka suuren verohelpotuksen tämä sitten tuo, riippuu tulojen suuruudesta.
Yksinkertaisena esimerkkinä voidaan käyttää työntekijää, jonka tulot ovat vuodessa 50 000 euroa ja veroprosentti on 32. Työntekijä siis maksaa veroa 16 000 euroa vuodessa.
Kun työntekijä ottaa 1200 euron arvoinen polkupyöräedun käyttöönsä, verotettavien tulojen määrästä voidaan vähentää 1200 euroa. Näin verotettavien tulojen määräksi jää 48 800 euroa. Jos veroprosentti pysyy samana, työntekijä maksaa veroja 15 616 euroa vuodessa. Säästöä on kertynyt siis 384 euroa.
Kun puhutaan työsuhdepyöräilyn kannattavuudesta, usein verotuksellinen etu nousee tärkeimmäksi puheenaiheeksi. Tämän lisäksi on hyvä arvioida myös sitä, tuoko työsuhdepyöräily säästöä muusta liikkumisessa.
Mikäli suunnittelet aloittavasi liikkumista työsuhdepyöräedun turvin, kannattaa tehdä vertailua tällä hetkellä käyttämiisi liikkumismuotoihin. Mikäli olet esimerkiksi tähän mennessä tehnyt työmatkat omalla autolla, työsuhdepyöräilyn aloittamalla säästät yleensä ainakin polttoainekuluissa ja ehkä myös pysäköintikuluissa.
Työsuhdepyörä on työntekijän käytössä myös vapaa-ajalla, joten kannattaa huomioida työmatkojen lisäksi myös vapaa-ajan liikkuminen. Mikäli vaikkapa autolla tehdyt harrastusmatkat voi korvata työsuhdepyörällä, voi tästäkin syntyä säästöä. Joissain tapauksissa työsuhdepyöräily saattaa mahdollistaa jopa omasta henkilöautosta luopumisen, mikä tuo pitkällä aikavälillä suuren säästön vakuutus- ja huoltokuluissa.
Työsuhdepyöräily on suosittua verovapauden ja kustannushyötyjen ansiosta, ja se voikin siis tuoda satojen eurojen säästöt vuositasolla. Työsuhdepyörän kannattavuus riippuu tuloista, veroprosentista, matkakuluista ja pyörän käyttöaktiivisuudesta. Lisäksi työsuhdepyörällä voi säästää polttoainekuluissa, pysäköintimaksuissa ja vapaa-ajan liikkumiskustannuksissa. Pelkkien kustannussäästöjen lisäksi muista arvioida myös pyöräilyn tuomia hyötyjä terveyteen ja ympäristöön!