SUP-lauta on surffilaudan kaltainen, mutta isompi lauta, jota melotaan seisaaltaan. Suppailu on mahtava kokovartalotreeni ja mukava vesiurheilulaji, joka sopii kaikille nuoresta vanhaan ja kokeneesta aloittelijaan. Suppaillessa on suositeltavaa käyttää pelastusliiviä. Suppaillessa voi käyttää tavallisia vaatteita, uima-asua tai märkäpukua.
SUP-laudat ovat ilmatäytteisiä tai kovarunkoisia. Laudan hinta sekä säilytys- ja kuljetusmahdollisuudet erottavat ne toisistaan. Ilmatäytteiset SUP-laudat ovat edullisempia, helpommin kuljetettavia ja säilytettäviä. Ilmatäytteinen SUP lauta mahtuu pieneen tilaan ja se on helppo ottaa mukaan, kun taas kovarunkoinen on heti valmiina käyttöön. Kova SUP-lauta maksaa enemmän kuin ilmatäytteinen, mutta ne ovat hieman laadukkaampia ja kestävämpiä. Kovarunkoiset laudat myös kulkevat kovassa tuulessa ja aallokossa hieman paremmin. Ilmatäytteisissä tulee tavallisesti pumppu mukana, joten pumppua ei tarvitse ostaa erikseen. Kaikki ilmatäytteiset SUP-laudat mahtuvat kätevästi omaan, mukana tulevaan kantoreppuun, johon mahtuu myös muut välineet. Rannalla tarvitsee vain avata kassi, levittää suppilauta auki rullalta sekä pumpata lauta täyteen. Lauta on valmiina käyttöön 5-15 minuutissa. Suppailun aloittelijoille suositellaan ilmatäyttöistä SUP-lautaa. Kokeneempi harrastaja voi kuitenkin saada kovarunkoisella SUP-laudalla suppailusta parempia kokemuksia, sillä se liikkuu paremmin ja kevyemmin vedessä. Kovaa SUP-lautaa ei tarvitse pumpata, ja se sopii hyvin esimerkiksi mökille, kun lautaa ei tarvitse kuljettaa paikasta toiseen.
Ilmatäytteisen eli pumpattavan SUP-laudan valinnassa kannattaa ottaa huomioon laudan materiaali, paine sekä lisävarusteet. Paine korreloi laudan laatuun. Laadukkaassa laudassa on riittävä ilmanpaine, jolla runkoon saadaan riittävä jäykkyys, lauta pitää muotonsa sekä liukuu vedessä hyvin. SUP-laudan materiaali voi olla EPS-vaahto, hiilikuitu tai PVC-muovi. Muoviset laudat ovat kestäviä ja edullisia eikä niiden kanssa tarvitse pelätä jokaista kolhua. Kovat SUP-laudat on suurimmaksi osaksi valmistettu hiilikuidusta tai hiilikuidun ja EPS-vaahdon sekoituksesta. Näiden lisäksi yksi tärkeä tekijä on laudan sisällä kannesta pohjaan kulkeva langasto, joka pitää laudan muodossaan. Tätä langastoa kutsutaan dropstitch-materiaaliksi. Dropstitch voi olla ohutta, normaalia, vahvistettua, harvaa, tiheää taikka X-kuvioon ommeltua. Laadukkain dropstitch on vahvistettua ja tiheää, mikä myös mahdollistaa kovemman paineen. Kun laudan materiaalit ovat laadukkaita, lauta ei taivu alhaisillakaan paineilla.
SUP-lautaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota laudan mittoihin ja muotoon. Lautojen pituudet vaihtelevat 3 – 4 metrin välillä ja leveydet 70 – 90 cm välillä. Lyhyttä lautaa on näppärämpi käsitellä, sillä se kääntyy hyvin. Lyhyt ja pieni lauta soveltuu myös lapselle paremmin. Lyhyellä laudalla täytyy kuitenkin vaihtaa useammin melontapuolta. SUP-laudan leveys on tärkein ominaisuus tasapainon kannalta, eli mitä leveämpi lauta on sitä vakaampi ja helpompi aloittelijalle se on. Leveät laudat helpottavat tasapainossa pysymistä ja ne soveltuvat suurikokoisille käyttäjille. Kapea ja pitkä lauta on kiikkerämpi, mutta nopeampi ja helpommin ohjattava. Nopein lauta on teräväkeulainen ja sen perä on suorakulmainen. Sellainen lauta halkoo aallot hyvin ja kulkee eteenpäin nopeasti ja suuntavakaasti, vaikka kääntyykin huonommin. Keulan ja perän pyöreä muoto sen sijaan tekee laudasta helposti kääntyvän, mutta vähemmän suuntavakaan. Valitse SUP laudan pituus ja leveys käyttötarkoituksen mukaan. Lisäksi SUP-laudoissa on olemassa maksimipainoraja. Laadukkaissa laudoissa kantavuus nousee helposti yli 100 kilon, jolloin se kantaa aikuisen lisäksi myös lapsen tai koiran. Mikäli maksimipainoraja ylittyy, on melominen lähes mahdotonta. Valitse suplauta, jossa maksimipainoon on vielä matkaa, jotta lauta toimii optimaalisesti.
SUP-laudan pohjassa sijaitsevat evät nostattavat laudan tasapainoa ja ohjattavuutta. Yleensä laudoissa on yksi iso evä sekä kolme pienempää evää. Evät ovat usein irrotettavissa sekä niitä voi säädellä. Mitä edemmäs evää siirretään, sitä parempi ohjattavuus SUP-lautaan tulee. Tämä kuitenkin kostautuu laudan nopeudessa ja tarkkuudessa kulkea suoraa linjaa pitkin. Kolme pienempää evää on tarkoitettu SUP-surffailuun tai rauhallisempaan SUP lautailuun. Meloissa on monia eri vaihtoehtoja. Melojen materiaaleina toimivat usein muovi, alumiini, puu ja hiilikuitu. Melan pituus on oltava suppailijaa pidempi. Oikean pituinen mela selviää laittamalla mela maahan pystyyn lapa ylöspäin, jolloin melan ja lavan liitoskohta pitäisi olla suurin piirtein silmien korkeudella. Oikean melan valinta on tärkeää, jotta liikkuminen laudalla olisi mahdollisimman sujuvaa. Hihna eli karkuremmi pitää SUP-laudan kiinnitettynä nilkkaan tai pohkeeseen. Hihna estää lautaa karkaamasta, jos suppailija putoaa laudalta. Hihnoja on saatavilla erimallisia ja pituisia. Hyvänä nyrkkisääntönä on hankkia yhtä pitkä hihna, kuin SUP-lauta.
Ilmatäytteinen SUP-lauta kannattaa säilyttää kevyesti täytettynä tai rullalla, venttiili avonaisena. Ilmatäytteistä lautaa voi säilyttää pihavarastoissa, kunhan se on suojassa auringolta, vedeltä ja lumelta. Ahtaissa tai ilmastoimattomissa tiloissa säilytettävän laudan on oltava täysin kuiva ennen säilytystä. Pakkasella ei suositella ilmatäytteisen laudan käsittelyä tai käyttöä. Kovarunkoinen lauta kannattaa pitää pois auringonpaisteesta. Lämpö voi aiheuttaa sen, että laudan pinta ja lasikuitukerros irtoavat toisistaan. SUP-laudan huolto on hyvin helppoa. Tärkeintä on puhdistaa lauta väliajoin, tarpeen vaatiessa voi käyttää mietoa pesuainetta. Kovarunkoisissa SUP-laudoissa riittää sen puhtaana pito, ilmatäytettävissä on lisäksi hyvä tarkistaa laudan pinta repeytymiltä sekä venttiilin kunto.