Valikoimastamme löydät kompostoreita aina pienistä, sisällä pidettävistä talouskompostoreista suurimpiin, ulkokäyttöisiin pihakompostoreihin - nopeasti kompostoivia pikakompostoreita unohtamatta! Lisäksi löydät tältä sivulta kaiken muun kompostoimiseen tarvittavan kuten aktiivihiilisuodattimet, kompostikuivikkeet sekä muut lisävarusteet. Tee ympäristötietoisen ihmisen valinta ja hyödynnä kotitaloudessa syntyvää biojätettä tehden siitä ravinteikasta multaa kasvualustaksi. Biojätteiden kierrättäminen on helppo tapa myös vähentää omaa hiilijalanjälkeä. Lue neuvot kompostin valintaan sekä löydä oikeanlainen kompostori sinulle sopivaan tarkoitukseen.
Mistä {{getFormattedData(product, 'prices.min_price_formatted')}} {{getFormattedData(product, 'prices.minimal_price_formatted')}}
Päättyen {{getFormattedData(product, 'prices.max_price_formatted')}} Normaali hinta {{getFormattedData(product, 'prices.maximal_price_formatted')}}
+ Kierrättäminen - Ympäristöystävällinen tapa kierrättää kotitalouden biojätteet sekä puutarhan vihreät jätteet. Näin ravinteet palautuvat takaisin luontoon kun lopputuotoksena saa vieläpä valmista lannoitetta omalle pihalle!
+ Säästäminen - Säästä rahaa jätehuolto-kustannuksissa ja jättämällä multapussit kauppaan. Tiesitkö, että sekajäteastian tyhjennysväli voi olla jopa 16 viikkoa, kun siellä ei ole ruuantähteitä muun jätteen joukossa? Kompostori on siis erinomainen investoinnin kohde!
+ Ravinnerikkaus - Hidasliukoinen kompostimulta on ihanteellinen monivuotisille istutuksille, sillä se päästää pikkuhiljaa ravinteita puille ja pensaille. Mikäs sen parempaa kuin omavaraisuus oman maan lannoitteen kanssa!
Biojätteeseen eli kaikkeen maatuvaan elintarvike- ja keittiöjätteeseen menee monien yllätykseksi myös kahvinpurut suodatinpusseineen, talouspaperi sekä kananmunakennot. Muistathan, että biojätteen kompostoinnissa tulee aina olla pohja, seinät ja kansi, etteivät rotat ja muut haittaeläimet pääse apajille.
Kerros- ja rivitalossa asuvien taloyhtiöstä löytyy varmasti tänä päivänä jo yhteinen biojäteastia. Vuoden 2023 uusi jätelaki vaikutti suomalaisiin taloyhtiöihin niin, että vastaisuudessa tulee löytyä jätepiste aina myös biojätteelle. Mikäli haluat hyödyntää oman kotitaloutesi talousjätteen mullaksi, suosittelemme valitsemaan siinä tapauksessa keittiökompostorin. Nämä keittiöön sijoitettavat pienet, tiiviit kompostit ovat kooltaan vaihdellen 15 litran molemmin puolin ja palvelevat loistavasti aiheuttamatta hajuhaittaa. Hajujen minimoimiseksi suosittelemme valitsemaan pienen sisäkompostin kaveriksi myös rouhetta.
Kierrättäminen ehdottomasti kannattaa ja tänä päivänä se on tehty vielä niinkin helpoksi, ettei meillä ole enää mitään tekosyitä olla kierrättämättä. Myös kotitaloudesta syntyvän biojätteen kierrättämisestä tulee nopeasti tapa, mitä ei pian haluakaan olla enää tekemättä!
Markkinoilla on erinimisiä, -mallisia ja -kokosia komposteja, jotka sopivat eri käyttötarkoituksiin ja -tarpeisiin. Valitse kompostori huolellisesti tarpeidesi ja ympäristösi perusteella. Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin ja varmista, että valitsemasi kompostori tarjoaa asianmukaisen ilmanvaihdon, ilmankierron ja suojan haitallisilta eläimiltä ja tuholaisilta. Tehokas kompostori tekee kompostoinnista helppoa ja tehokasta, edistäen samalla ympäristön hyvinvointia ja luonnon kiertokulkua.
Vääränlainen kompostori voi johtaa hajuongelmiin, hitaampaan hajoamiseen ja jopa kasvien terveyden vaarantumiseen, jos kompostin lopputuotosta eli multaa käytetään maanparannusaineena. Lisäksi kompostori voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ympäristöön ja tehdä kompostoinnista tehottomampaa.
Pallokompostori sulautuu pyöreän muotonsa ansiosta ympäristöön ja tekee rakenteesta kestävän sekä lämpötaloudellisesti toimivan.
Lämpökompostorin avulla saat kierrätettyä biojätteitä ympäri vuoden. Lämpökompostorin tehokkaan toiminnan varmistaa lämpöeristys, joka pitää kompostoitumislämpötilan optimaalisena.
Pikakompostorit taas ovat nimensä mukaisesti nopeasti kompostoivia lämpökompostoreja. Tehokkaan ilmanvaihdon ansiosta kompostoitumisprosessi tapahtuu huomattavasti nopeammin ja tätä pääset seuraamaan lämpömittarin avulla sekä tyhjennysluukun kautta.
Piha- sekä puutarhakompostorit ovat tarkoitettu erityisesti puutarhajätteen kompostointiin. Nämä isot kompostorit kestävät mainiosti pakkastakin ja soveltuvat myös jälkikompostointiin.
Tiesitkö, että voit kompostoida myös kerrostaloasunnossa? Tällöin oikea valinta on sisäkompostori. Japanissa kehitetty ja suosiota muuallakin maailmassa saavuttanut bokashi-kompostointitapa on saapunut myös Suomeen. Siinä fermentoidaan biojätetta anaerobisesti eli hapettomissa oloissa. HalpaHalliltakin löytyvät Bokashi-keittiökompostorit ovat kooltaan pieniä, vain 16 litraisia sekä todella helppokäyttöisiä. Näiden kaveriksi tulee valita aina bokashi-rouhetta, joka paitsi edistää orgaanisen materiaalin kompostoitumista myös poistaa epämiellyttäviä hajuja. Rouhetta voi käyttää halutessaan myös pihakompostorissa.
+ Koko ja tila - Ennen kompostorin hankkimista on hyvä pohtia, paljonko kotitaloudessasi syntyy talousjätettä ja minkä kokoinen kompostori mahtuu käytettävissä olevaan tilaan
+ Kompostoitava jäte - Kompostoida voit niin omakotitalossa, kerrostalossa kuin kesämökilläkin. Kompostin valintaan vaikuttaa tietysti talouden koon lisäksi se, mitä kompostoi. Sanotaan, että yhden perheen talouden tarpeisiin riittää 200-300 litraa vetävä pihakomposti. Puutarhajätettä kompostoidessa valitaan avoin, eristämätön puutarhakomposti, joka on kooltaan noin 1000 litraa. Avonaiseen puutarhakompostiin ei saa heittää elintarvikkeista syntyvää jätettä. Puutarhajätteelle sekä ruoanjätteelle tarvitaan omat kompostorinsa, koska ruoka-aineet hajoavat nopeammin ja voivat houkutella haitallisia eläimiä, jos ne kompostoidaan avoimessa puutarhakompostorissa.
+ Materiaali - Valitse kompostori, joka on valmistettu kestävästä ja laadukkaasta materiaalista. Varmista, että materiaali on säänkestävää ja kestää ulkoilmaa.
+ Ominaisuudet - Hyvässä kompostorissa on säädettävät ilmanvaihtoaukot, riittävä lämmöneristys sekä mahdollisuus säätää kosteutta. Ilmanvaihtoaukkojen säädettävyys auttaa säätämään ilmankiertoa ja varmistamaan optimaaliset olosuhteet kompostoinnille. Optimaalinen kompostointilämpötila on tärkeä tehokkaan kompostoinnin varmistamiseksi. Yleisesti ottaen optimaalinen lämpötila on 30–70 astetta. Oikeassa lämpötilassa kompostointiprosessi etenee tehokkaasti ja jäte hajoaa nopeasti. Liiallinen tai riittämätön kosteus voi hidastaa kompostointiprosessia.
+ Helppokäyttöisyys - Valitse kompostori, joka on helppo täyttää, tyhjentää ja ylläpitää.
+ Hinta - Vertaile eri kompostoreiden hintoja ja valitse budjettiisi sopiva vaihtoehto.
Kompostoiminen tapahtuu siten, että orgaaninen materiaali alkaa hajoamaan suljetussa, tiiviissä säiliössä pieneliöiden eli erilaisten bakteerien ja sienten avulla, jotka hajottavat biologisesti hajoavaa orgaanista jätettä. Komposti tekee talousjätteestä maaperää ravitsevaa multaa.
Itse kompostoitumisprosessi ei käynnisty ennen kuin biojätettä on tarpeeksi astiassa. Lisäksi sillä on merkitystä, mitä talousjätettä hyödynnetään. Varmistathan, että laitat sinne riittävästi kosteaa, typpipitoista orgaanista ainetta kuten ruoantähteitä ja hiilipitoista kuiva-ainetta kuten bokashi-rouhetta. Tämän lisäksi on tärkeää kompostoitumisen kannalta, että se saa myös riittävästi happea ja sillä on sopiva lämpötila sekä kosteus.
Kompostoituminen tapahtuu kolmessa vaiheessa: lämpenemisvaihe, kuumavaihe sekä jäähtymisvaihe. Niistä kaksi ensimmäistä on verrattaen nopeammin tapahtuvia vaiheita kuin viimeinen. Lämpenemisvaiheessa sädesienet ja bakteerit alkavat hommiin. Ravintonaan ne käyttävät ensiksi kompostin parhaimpia herkkuja mm. sokereita. Kun biojäte komposti toimii hyvin, se lämpenee vain muutamassa päivässä 50 asteeseen. Tässä kohtaa lämpenemisvaiheen bakteerit jäävät tauolle ja esiin astuvat kuumiin olosuhteiseen erikoistuneet syöjät. Nämä syövät helposti hajoavia ravintoaineita, jolloin kuumavaihe käynnistyy lämpötilan noustessa jopa 85 asteeseen. Keskimmäinen vaihe ei kestä myöskään kauaa - maksimissaan muutamia viikkoja. Kun bakteerit ovat hajoittaneet kaiken helpoitenkin hajoavan ravintoaineen alkaa lämpötila laskemaan kompostissa. Esiin astuvat mm. sädesienet, jotka pystyvät lahottamaan vaikeasti hajoavankin aineksen kuten puuaineen. Tässä pitkäkestoisessa jäähtymisvaiheessa saattaa kestää useitakin kuukausia, jonka jälkeen alkaa vasta syntyä humusta.
Tämäkin on tietysti kärsivällisyyttä harjoittava taitolaji, jossa kyllä oppii ajan kanssa tunnistamaan esimerkiksi oikeanlaisen seoksen. Tärkeä muistisääntö onkin pitää kompostori möyheänä ja ilmavana - ei liian kosteana mutta ei liian kuivanakaan. Jos kompostointimultaa tuli liian vähän, voi sitä jatkaa muulla mullalla.
Kerros- ja rivitalossa asuvien taloyhtiöstä löytyy varmasti tänä päivänä jo yhteinen biojäteastia. Mikäli haluat hyödyntää oman kotitaloutesi talousjätteen mullaksi, suosittelemme valitsemaan siinä tapauksessa keittiökompostorin. Nämä keittiöön sijoitettavat pienet, tiiviit kompostit ovat kooltaan vaihdellen 15 litran molemmin puolin ja palvelevat loistavasti aiheuttamatta hajuhaittaa. Hajujen minimoimiseksi suosittelemme valitsemaan pienen sisäkomzpostin kaveriksi myös rouhetta.
Kierrättäminen ehdottomasti kannattaa ja tänä päivänä se on tehty vielä niinkin helpoksi, ettei meillä ole enää mitään tekosyitä olla kierrättämättä. Myös kotitaloudesta syntyvän biojätteen kierrättämisestä tulee nopeasti tapa, mitä ei pian haluakaan olla enää tekemättä!