Jouluhalko eli Bûche de Noël on perinteinen ranskalainen joululeivonnainen. Halko on saanut nimensä puunrunkoa muistuttavasta ulkonäöstään. Halon olemme täyttäneet jouluisin mauin. Katso ohjeesta myös valmistusvideo!
Ohje:
Vaahdota munat ja sokeri kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon varovasti sekoittaen.
Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 7 min.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon rahka ja vaniljasokeri.
Levitä seos pohjalle. Jätä 5 cm etureunasta tyhjäksi. Kääri rullaksi. Jätä saumapuoli alle. Leikkaa molemmista päistä n. 10 cm:n pala pois. Nosta pitkä osa tarjoiluastiaan ja muotoile paloista "oksantynkiä" ja asettele ne rullan päälle tai sivulle.
Valmista kuorrutus: Sulata suklaa. Sekoita rahkan joukkoon. Lisää viimeiseksi joukkoon vaahdotettu kerma. Levitä kuorrutus kääretortun pinnalle. Vedä haarukalla puunkuorta muistuttavat kuviot kuorrutukseen. Sihtaa päälle kaakaojauhetta siivilän läpi.
Suolainen jouluhalko
Jouluisen kalapöydän voi tarjoilla myös jouluhalon muodossa. Maukas kylmäsavulohitäyte ja suolainen mäti tekevät tästä leivonnaisesta joulupöydän uuden vakiovieraan. Suolaisen jouluhalon valmistuksessa ei ole käytetty jauhoja lainkaan, joten se sopii myös gluteenitonta tai vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville.
Ohje:
Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset, tuorejuusto, leivinjauhe ja suola. Yhdistä valkuaisvaahto ja keltuais-tuorejuustoseos.
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista 150 asteessa 20 - 25 min. Anna jäähtyä.
Vaahdota tuorejuusto ja smetana. Levitä seos torttulevylle. Hienonna lohi ja tilli. Levitä tasaisesti pinnalle.
Kääri rullalle leivinpaperin avulla lyhyeltä sivulta aloittaen. Leikkaa päätypalat vinottain ja aseta oksan tyngiksi. Anna tekeytyä kylmässä.
Vaahdota tuorejuusto ja kerma yhdessä kuohkeaksi. Kuorruta. Viimeistele mädillä, retiisiviipaleilla ja tililllä.