Voileipäkakku kuuluu suomalaisten juhlaviin kahvipöytiin. Tämän herkullisen voileipäkakun sisään kätkeytyy lihatäyte, mutta palvikinkun tilalle voit hyvin laittaa esimerkiksi kylmäsavustettua lohta tai katkarapuja. Voileipäkakun koristelun tulisi kertoa kakun täytteestä.
Ohje:
Aloita voileipäkakun valmistaminen täytteestä. Hienonna palvikinkku ja maustekurkku. Lisää puolet tuorejuustosta. Sekoita.
Leikkaa paprika hyvin pieniksi kuutioiksi. Sekoita paprika ja hienonnettu persilja loppuun tuorejuustoon.
Leikkaa ohuelti leipäpalojen reunat pois. Leikkaa kaksi viipaletta kahtia, jotta voit latoa leivät tiiliskiviladontana. Levitä kolme leipäviipaletta vierekkäin leikkuulaudalle tuorekelmun päälle. Kostuta leipäviipaleet pullasudilla.
Levitä 1/2 lihatäytteestä levylle. Kostuta leipäkerros aina ennen täytteen levittämistä. Levitä seuraavaan väliin paprikatäytettä ja kolmanteen väliin loppu lihatäyte.
Kiedo voileipäkakku tuorekelmun sisään tiukaksi paketiksi. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Laita halutessasi voileipäkakun päälle leikkuulauta painoksi, jotta pinnasta tulee tasainen.
Tasoita reunat tarvittaessa. Levitä tuorejuusto voileipäkakun pintaan ja reunoille.
Koristele voileipäkakku täytteen aineksilla, käytä mielikuvitusta vapaasti. Tarjoa kahvipyödän pikkusuolaisena tai osana noutopöytää!
MANSIKKAKERMAKAKKU
Toinen suomalaisen kahvipöydän tähti on täytekakku. Täytekakun teon ei tarvitse olla haastavaa. Voit leipoa kakkupohjan itse tai käyttää valmista pohjaa. Vaaleanpunainen kermakakku maistuu mansikalta, banaanilta ja kinuskilta.
Ohje:
Kakku paranee tekeytyessään, joten se kannattaakin täyttää mielellään useita tunteja aiemmin tai edellisenä päivänä. Jos tarjoat kakun pian valmistamisen jälkeen, kostuta sitä reilummin.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta leivinpaperin päälle asetettu pohjalevy. Huomioi, että yleensä etenkin reunat kaipaavat kostutusta.
Viipaloi täytteeseen tulevat mansikat ja yhdistä ne hillon kanssa. Vaahdota mansikkakerma.
Levitä mansikkaseoksesta puolet kakkupohjalle. Viipaloi päälle puolet banaaneista. Valuta päälle kinuskikastiketta. Jos käyttämäsi kinuskikastike on kovin valuvaa, käytä sitä maltillisesti. Lusikoi päälle kermavaahtoa.
Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy. Toista kostutus ja täyttäminen.
Nosta kakkukansi päälle, kostuta. Kuorruta reunat mansikkakermalla ohuelti (half naked cake) ja levitä päälle reilummin kermaa.
Asettele päälle mansikoita ja syötäviä kukkia tai mintun lehtiä. Siirrä tarjoiluastiaan.
Ainekset Voileipäkakkuun
POHJA
12kpl
Isoa grahampaahtoleipäviipaletta
KOSTUTUKSEEN
n. 1dl
Valio kevytmaitoa tai lihalientä
TÄYTE
300g
Palvikinkkua tai suolalihaa
3-4kpl (150g)
Maustekurkkua
2prk (á 200g)
Valio Viola® kevyt ruohosipuli tuorejuustoa
1 iso
Punainen paprika
½dl
Persiljaa
KORISTELUUN
1-2prk (á 200g)
Valio Viola® kevyt ruohosipuli tuorejuustoa
100g
Ohuen ohuita kylmäsavukinkkuviipaleita
10kpl
Kirsikkatomaatteja
10kpl
Oliiveja
50g
Minisalaattisekoitusta
Persiljaa
Ainekset Mansikkakermakakkuun
POHJA
4 munan sokerikakkupohja
KOSTUTUKSEEN
1-1½dl
Valio maitoa
TÄYTE
1L (n. 500g)
Mansikoita
1½dl
Hilloa
3prk (à 2,5dl)
Valio mansikkakermaa
3-4 (n. 600g)
Kypsää banaania
n. 1dl
Valmista kinuskikastiketta
KORISTELUUN
Mansikoita oman maun mukaan (syötäviä kukkia tai tuoretta minttua)