Kannattaako työsuhdepyöräily: Mitä etuja työsuhdepolkupyörä tarjoaa työntekijälle?

Työsuhdepyöräily on viime vuosina noussut suureen suosioon, ja syystäkin! Kun työntekijät valitsevat pyöräilyn työmatkansa kulkutavaksi, se voi vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi heidän terveyteensä, hyvinvointiinsa ja työtehokkuuteensa. 

Monet kuitenkin miettivät, että kannattaako työsuhdepyöräily. Tekstimme kertoo sinulle kaiken, mitä on hyvä tietää tästä suositusta työsuhde-edusta.

 

Työsuhdepolkupyörän edut työntekijän näkökulmasta: kannattaako työsuhdepyöräily?Työsuhdepolkupyörän edut työntekijän näkökulmasta: kannattaako työsuhdepyöräily?

Työsuhdepolkupyöräily parantaa fyysistä kuntoa

Yksi tärkeimmistä työsuhdepolkupyöräilyn hyödyistä on tietenkin pyöräilyn tuomat terveysvaikutukset: pyöräily on erinomainen tapa parantaa tai ylläpitää fyysistä kuntoa. Säännöllinen pyöräily vahvistaa sydän- ja verisuonijärjestelmää, lisää kestävyyttä sekä auttaa painonhallinnassa. Lisäksi se parantaa hapenottokykyä ja vähentää stressiä.

Usein myös sairauspoissaolot vähenevät pyöräilyn myötä, sillä säännöllinen liikunta parantaa vastustuskykyä ja vähentää sairastumisriskiä. Työsuhdepyörän käyttö voi myös pienentää riskiä sairastua elintapasairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin tai diabetekseen.

Pyöräilyn etu on myös se, että lajiin ei liity iskutusta kovaan alustaa, kuten esimerkiksi juoksemisessa. Pyöräily on lempeä, pienen loukkaantumisriskin ja vähäisen nivelrasituksen laji.

Henkisen hyvinvoinnin kohentuminen

Työsuhdepyöräilyn yksi hyödyistä on usein myös mielialan ja yleisen henkisen hyvinoinnin kohentuminen. Tämä näkyy sekä työssä että vapaa-ajalla. Työmatkapyöräily voi myös auttaa luomaan selkeän eron työn ja vapaa-ajan välille. Luetteloista löydät tärkeimpiä työsuhdepyöräilyn tuomia etuja henkiseen hyvinvointiin:

Työsuhdepyöräilyn edut vapaa-ajalla:

  • Fyysinen aktiivisuus vähentää stressiä ja kohentaa yleistä mielialaa.
  • Pyöräilyn myötä kehittyvä fyysinen hyvinvointi näkyy usein yleisen henkisen hyvinvoinnin kohentumisena.
  • Pyöräily tarjoaa mahdollisuuden ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen, mikä kohentaa mielialaa.
  • Pyöräily tarjoaa tilaisuuden ajatusten selkeyttämiseen ja rentoutumiseen.

Työsuhdepyöräilyn edut työajalla:

  • Liikunnan tuoma hyvä olo heijastuu usein työpäivään, jolloin työntekijän keskittyminen ja tuottavuus voivat parantua.
  • Työntekijät, jotka pyöräilevät työmatkallaan ovat usein energisempiä ja keskittyneempiä työtehtäviin.
  • Pyöräily tarjoaa mahdollisuuden ajatusten virkistämiseen ja luovuuden herättämiseen ennen työpäivän alkua.
  • Ulkoilu ja liikkuminen auttaa monia työntekijöitä löytämään uusia näkökulmia ja ratkaisuja työhön liittyviin haasteisiin.
  • Työsuhdepyöräily voi toimia yhteisöllisenä aktiviteettina työpaikalla, jolloin koko työyhteisön hyvinvointi ja yhteishenki kohenee.

Työn ja vapaa-ajan erottelu:

  • Työmatkapyöräily voi toimia eräänlaisena raja-aitana, joka auttaa irrottautumaan työpäivästä ja rentoutumaan työpäivän jälkeen.
  • Tasapaino työn ja henkilökohtaisen elämän välillä selkiytyy.
  • Työmatkapyöräily tarjoaa usein myös tilaisuuden tyhjentää ajatuksia työpäivän jälkeen, jolloin työstä palautuminen on helpompaa ja nopeampaa.

Työsuhdepyöräily voi tuoda säästöjä

Palkansaajan näkökulmasta yksi työsuhdepyörän etu on myös se, että pyörän hankkiminen ei aiheuta välittömiä kustannuksia palkansaajalle itselleen, sillä kulut katetaan yrityksen puolesta. Omakustanteiseen työmatkailuun verrattuna työsuhdepyöräedun saaja voi säästää esimerkiksi polttoainekuluissa, pysäköintimaksuissa tai julkisen liikenteen lippujen hinnoissa.

Työsuhdepyöräilyohjelmat tarjoavat myös verovapaita etuja työntekijöille, mikä tekee työsuhdepyöräilystä vieläkin houkuttelevampaa. Työsuhdepyörän verotus toimii siten, että polkupyöräetu on työntekijälle verovapaata tuloa vuosittain 1200 euroon asti. Mikäli siis polkypyöräetusi arvo on enintään 1200 euroa, ansiotulosi verotus ei nouse. (lähde: Taloustaito)

Liikkumisen helppous

Työsuhdepyöräilyn merkittävä etu on myös se, että pyöräily on usein joustavin liikkumistapa kaupunkien keskustoissa, joihin monet työpaikat keskittyvät. Pyörällä pääsee helposti ohi pysähdyksissä olevasta autojonosta, sen sijaan, että jäisi turhautuneena ruuhkaan odottelemaan. Mikäli työmatka on ruuhkainen, pyöräily saattaa olla nopeampi vaihtoehto, kuin julkinen liikenne tai henkiöautoilu.

Työsuhdepyörällään liikkuva pystyy myös suunnittelemaan omaa aikatauluaan joustavammin. Matkantekoa ei tarvitse ajoittaa joukkoliikenteen aikataulujen, pahimpien ruuhkapiikkien välttämisen tai loppuvan pysäköintiajan perusteella.

Työsuhdepyöräily on vastuullinen liikkumisen muoto

Työsuhdepyöräily edistää kestävää kehitystä monin tavoin. Se vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä, kuten kasvihuonekaasuja ja ilman saasteita, mikä auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Pyöräily myös vähentää tarvetta yksityisautoiluun ja ruuhkautumiseen, edistää kaupunkien viihtyisyyttä, ja parantaa ilmanlaatua.

 

Työsuhdepolkupyöräilyn ja joukkoliikenteen yhdistäminen voi avata uusia mahdollisuuksia työmatkapyöräilyyn pidemmilläkin työmatkoilla.Työsuhdepolkupyöräilyn ja joukkoliikenteen yhdistäminen voi avata uusia mahdollisuuksia työmatkapyöräilyyn pidemmilläkin työmatkoilla.

Joukkoliikenteen ja työmatkapyöräilyn yhdistäminen

Mikäli työmatka on hieman pidempi, henkiöautoa ajatellaan usein ainoana vaihtoehtona työmatkailuun. Liian pitkien matkojen pyöräily päivästä toiseen saattaa ollakin liian raskasta.

Joukkoliikenteen hyödyntämiseen liittyy myös omat ongelmansa, mikäli työmatka on pidempi. Pidempien linjojen aikataulut eivät välttämättä ole kovin tiheitä, matkaan saatetaan vaatia vaihtoja linjojen välillä tai siirtymät pysäkeiltä voivat olla turhan pitkiä.

Työsuhdepyörät voivat kuitenkin tarjota uudenlaisen mahdollisuuden myös pidemmän työmatkan kulkijoille. Pyörän kuljettaminen junassa tai bussissa on usein sallittua, ja tällöin pyöräily ja joukkoliikenne voidaan yhdistää. Kun osan matkasta voi hyödyntää junaa tai bussia, pitkätkään matkat eivät ole este. Osan matkasta, kuten siirtymät pysäkeille, voi taas tehdä pyörällä, ja siten nauttia työmatkapyöräilyn eduista.

Pysäköintiongelmien välttäminen

Työsuhdepyöräily on myös tehokas tapa taklata pysäköintiongelmia. Pysäköinti onkin usein suurin ongelma kaupunkien keskustoissa, ja muissa paikoissa, joissa sijaitsee paljon työpaikkoja.

Pysäköinti voi myös olla kallis ja aikaa vievä prosessi, erityisesti tiheästi asutuilla alueilla tai keskusta-alueilla. Työntekijät, jotka pyöräilevät työmatkansa, voivat välttää pysäköintikustannukset sekä paikan etsintään menevän ajan kokonaan. Tämä säästää rahaa työntekijöille ja vähentää pysäköintiongelmien aiheuttamaa stressiä.

Yhteenveto

Palataan vielä alkuperäiseen kysymykseen: Kannattaako työsuhdepyöräily? Tiivistetysti voidaan sanoa, että mikäli tekstissä esitetyt hyödyt tuntuvat sinusta merkittäviltä, niin työsuhdepyöräily voi ehdottomasti olla kannattava vaihtoehto! Kaiken kaikkiaan työsuhdepyöräily on houkutteleva vaihtoehto, joka voi tuoda arkeen useita hyötyjä.

HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä